Get Adobe Flash player

Smacznego

Przepisy kulinarne - sprawdzone i smaczne

WIOSENNE KANAPKI

rzezuchaNa wiosnę jemy zdrowo i kolorowo. Zaczynamy od wysiania w małej miseczce lub na spodeczku rzeżuchy. Podlewamy codziennie i po paru dniach mamy gotową do jedzenia zieloną rzeżuchę. Do zrobienia wiosennych kanapek musimy przygotować: chleb lub bułeczki, ulubioną szyneczkę lub serek, jajko ugotowane na twardo. Do tego koniecznie pomidor, rzodkiewka lub ogórek. Na końcu kanapkę posypujemy świeżo ściętą rzeżuchą. Możemy dodać kleksa z ketchupu. Smacznego.

      wiosenna kanapka      wiosenne kanapki 2 m

KRUCHE CIASTECZKA

KRUCHE CIASTECZKAKRUCHE CIASTECZKA

Składniki: 

- 4 i ½ szklanki mąki

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 kostka masła

- 2 całe jajka i 3 żółtka

- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 torebki cukru waniliowego

Wyrobić dobrze ciasto. Rozwałkować na grubość ok ½ cm. Wykrawać ciasteczka foremkami i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli będziemy dekorować nasze ciasteczka lukrem lub pisakami przeznaczonymi do jedzenia, to do pieczenia układamy czyste ciasteczka. Jeżeli chcemy ciasteczka posypane cukrem to po ułożeniu na blaszce smarujemy je białkiem i posypujemy cukrem kryształem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ciasteczka po wystygnięciu dekorujemy lukrem, posypką lub pisakami.

Smacznego.

ZUPA Z DYNI

 

Składniki:

- mała dynia

- 2 lub 3 ziemniaczki

- przyprawa do zup

- bułeczki na grzanki

Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, ziemniaczki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy małą ilością wody i gotujemy, aż wszystko będzie mięciutkie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem lub przyprawą do zup. Żeby zaostrzyć smak możemy dodać odrobinę pora lub ziół prowansalskich. Gotową zupę miksujemy. Nalewamy do miseczki i ozdabiamy kleksem z jogurtu lub śmietanki.  Zjadamy z cieplutkimi grzankami.

Smacznego!

ZUPA Z DYNIZUPA Z DYNI

CIASTO Z DYNI

Składniki:

- 150g mąki

- 150g cukru pudru

- 250g obranej dyni

- 2 jajka

- 100g masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody

- w zależności od tego jaki smak lubimy dodajemy: ½ łyżeczki przyprawy do piernika, garść orzechów lub pokrojone bakalie ( morele, rodzynki, śliwki suszone)

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąkę, cukier, proszek, sodę i przyprawę mieszamy ze sobą. Masło roztapiamy i studzimy. W dużej misce miksujemy całe jajka i dodajemy ostudzone roztopione masło. Do masy dodajemy wymieszane suche składniki. Na koniec dodajemy dynię i orzechy lub bakalie. Wszystko mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy keksówki.

Pieczemy około 50 minut w 180 C.

Smacznego!

ciasto1 mciasto2 m

Zula Mol poleca

 

kupujnasze logo